Puheenjohtajan mietteitä

Kausi on kääntynyt loppusuoralle ja ajattelin kasata hiukan ajatuksia nippuun. Kesä on ollut yhteisöllemme jälleen loistava kaikilla mittareilla vaikka emme jäsentyytyväisyyttä olekaan mitanneet. Seuran jäsenistön määrä ohitti yhden virstanpylvään, kun ohitimme 600 jäsenen merkkipaalun tänä vuonna. En ole ihan varma, mutta luulen ettei jäsenistömme ole koskaan aikaisemmin ollut näin suuri. Tämän tason ylläpitäminen on tärkeä juttu tulevaisuutta silmällä pitäen. Tälle vuodelle hankimme kaikille jäsenillemme GoGolfin jäsenyyden, mikä avasi mahdollisuuden ilmaiseen Hole in One -vakuutukseen ja GoGolfin verkkokaupan käyttöön jäsenillemme. Tämän etuuden jatkuvuus varmistetaan talven aikana. Tulemme julkaisemaan kotisivuillamme oman sivun myös englannin kielellä. Tämä on ollut puute, joka korjataan tulevan talven aikana. Tämän pitäisi palvella vieraita ja seuramme jäseniä, sillä olemme jo saaneet ensimmäiset vieraskieliset jäsenet yhteisöömme. Olemme seuratyössä menneet eteenpäin varsinkin junioriosastolla, jonka merkiksi saimme alkuvuodesta liiton juniorityön laatuseuran merkin. Kiitoksia kaikille juniorityöhön osallistuneille, teette todella merkittävää työtä yhteisömme eteen, vaikka välillä aika tähän on varmasti tiukilla. Siis kiitos Else, Jari A, Joni, Jari L, Matti, Jan, Maiju ja Sauli. Lasten ja nuorten eteen ponnisteltiin myös tässä parin viime viikon aikana, kun Raahen lukion oppilaita vieraili kentällämme ja annoimme heille mahdollisuuden kokeilla oikeaa golfia opastuksen kera. Opastajiemme kautta meni viidessä päivässä noin 150 tyttöä ja poikaa. Kiitos Else, Hannu, Tuula, Seppo, Virpi, Juhani, Jorma, Rauno, Markku ja Joni.

Seuran puolella muut toiminnot pyörivät omilla painoillaan ja toimikunnat kokoontuvat tarvittaessa. Seuratoimintaan tarvitsisimme kuitenkin lisää henkilöitä, jotta eteenpäin meneminen ei tuntuisi liian raskaalta toimihenkilöiden työssä. Seuramme ja osakeyhtiömme toimivat talkooporukalla ja toivoisinkin, että saisimme lisää henkilöitä seuran puolelle mukaan. Olisi se sitten ilmoittautumista vapaehtoiseksi lajiopastajaksi tarvittaessa, kummiksi vasta-alkajalle, vetäjäksi junioritoimintaan, kilpailu-uutisten kirjoittajaksi, some-päivitysten tekijäksi yms yms… Tartu jotakuta hallituksen jäsentä hihasta kiinni tai laita postia puheenjohtajalle, niin katsomme sinulle sopivan pestin joka ei ole liian raskas ja vastaa tarpeitamme. Ensi kesänä meille on tulossa iso naisten kilpailu heinäkuussa ja kaksi kilpailua liiton toimesta jonne tarvimme toimihenkilöitä, jotta tapahtumat saadaan vietyä läpi moitteetta. Näitä varten perustammekin omat pienryhmät, jotka vastaavat tapahtumien läpiviemisestä ja kehittämisestä.

Kenttämme on ollut tänä vuonna loistokunnossa ja siitä olemme saaneet nauttia läpi kesän. Griinit ovat parantuneet vuosi vuodelta ja tänä kesänä saimme varsinkin takaysille mahtavat ruohomatot verhoamaan väyliemme pintaa. Tästä kiitos kuuluu meidän hienolle kenttähenkilöstöllemme. Kiitos Piia, Konsta ja Tuomas. Teette mahtavaa työtä yhteisömme eteen. Viime vuosina olemme yrittäneet yhdessä kehittää toimintaa ja joitakin steppejä saamme jälleen otettua eteenpäin nyt loppusyksystä ja tulevan talven aikana.

Toki meillä pelaajillakin on oma vastuu kentän kunnon säilyttämisessä. Korjatkaamme jälkemme niin tiiboksissa, väylillä kuin griineillä, jotta meillä kaikilla olisi mukavampaa nauttia hyvästä kentästä. Jokainen vastaa omista alastulojäljistään, haravoimattomista bunkkereista, tai paikkaamattomista griineistä. Osaamme kyllä kertoa, että taas oli joku jättänyt tämän tekemättä, mutta paikkaammehan myös itse jälkemme? Etiketin puutteesta on puhuttu myös paljon ja valitettavasti tämä on koko golfyhteisöä vaivaava ongelma. ”Minäkeskeisyys” valtaa ajattelua myös meidän lajissamme ja omalla kentällämme. Golfetikettiin kuuluu toisten huomioon ottaminen. Myös turvallisuudesta on puhuttava. ”Fore”-huutoja jää joskus tekemättä ja läheltä-piti -tapauksia on oikeasti sattunut. Jokainen pelaaja on vastuussa omasta pallostaan ja ryhmän jäsenen on tässä myös autettava. Emmehän halua kenellekään tämän takia käyvän mitenkään, onhan kanssapelaajien turvallisuus ykkösasia.

Mennyt kesä on ollut jälleen taloudellisesti hyvä yhteisöllemme. Osakeyhtiön hallitus kasailee listoja odotellen tarjouksia ja budjettilaskelmia listoilla olevista kehitys- ja korjausvelkakohteista. Rahaa ei vieläkään ole niin paljon, että voisimme syleilevästi korjata kaiken kerralla. Kenttä on se, mikä tulee olemaan keskiössä koneiden ja kehityskohteiden osalta. Katsotaan mitä saadaan aikaiseksi ja mikä on lopullinen budjetti korjauksille. Pelituotot ja greenfee-pelaaminen ovat ylittäneet odotukset, mikä on hieno homma. Samoin yhteistyösopimukset onnistuivat jälleen pitämään pintansa ja pieniä rahavirran kasvuja on tullut myös rangen ja golfautojen vuokrauspuolelta. Kahden viime vuoden taso auttaisi meitä yhteisönä kehittämään toimintaa vielä paremmin.

Jonkun verran kuulee puhetta siitä miten osakkeenomistajat hyötyvät kohonneesta taloudellisesta tilanteesta. No, ainakaan emme joutuneet nostamaan vastikkeen hintaa, mikä oli jo periaatteessa päätetty kaudelle 2020. Samoin se, että emme yhtiössä joudu ottamaan lisää lainaa kaluston korjaamiseen ja kentän kehittämiseen, vaan voimme keskittyä tekemään tämän kassavaroilla. Osakekauppa on käynyt nyt vilkaampana kuin aikaisemmin ja osakkeiden hinnat ovat nousussa, joten osakkeenomistajat hyötyvät. Osakkeenomistajan edut ovat mielestäni kohtuulliset ja siitä tulee vuosittain selvää säästöä jokaiselle, joka osakkeella kentällämme pelaa. Oli se kilpailujen osallistumismaksut, bägikaapit tai vieraspelaaminen Pohjois-Suomessa tai Pohjanmaalla.

Jari Lyytikäinen aloitti tänä vuonna pron tehtävät kentällämme ja hän onkin päässyt yhteisöömme sisään mukavasti. Alkeiskursseilla on ollut todella mukavasti porukkaa, mikä on pitänyt Jarin kiireisenä. Seuran puolelta pidimme alkukaudesta isoimmille ryhmille tietopaketin seurasta ja yritimme pitää aloittelijoiden iltoja, mutta tämä ei vetänyt toivotulla tavalla. Talven aikana käymme läpi tarjottavia palveluja jäsenistöllemme ja päivitämme sivustoa tarvittavilta osin, jotta kaikille halukkaille löytyy jotain.

Maria Karsikas ja Jari Ala-aho aloittivat tänä kesänä ravintolapalveluiden tuottajina ja ensimmäinen kausi on mennyt mukavasti. Paljon oli sovittavaa ja läpikäytävää, kun vastaava muutos oli peräti 13 vuotta aikaisemmin. Tilannetta auttoi että tiskin takana oli paljon tuttua henkilökuntaa. ”Kiitoksia keittiöön” -sanat ovat myös kuuluneet monesti korviini, mikä on hieno juttu. Seuraavalle kaudelle tästä on varmasti helpompi ponnistaa, kun mukana on kokemukset menneestä kaudesta. Vallallaan oleva pandemia on vaikuttanut proshopin tarjontaan, sillä kaikkia välineitä ei vain ole saatu kauppaan mitä olisi haluttu. Toivottavasti tämäkin muuttuu samalla kun maailma on pikkuhiljaa avautumassa.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä asiana haastan kaikki seuramme jäsenet tekemään linnunpöntön ja tuomaan sen kentälle viimeistään keväällä. Rakentakaa niihin ilman työkaluja irroitettava pohja ja ripustakaa pöntöt niin, jotta ne on helppo käydä puhdistamassa keväisin ilman tikapuita. Kokeillaan montako sataa pönttöä saamme kentän alueelle. Koitetaan tälläkin tavalla vaikuttaa aluella kesäisin pörräävään kärpäs- ja hyttysmäärään. Tätä käytetään työkaluna muillakin kentillä.

Kiitoksia kuluneesta kaudesta ja nautitaan kaudesta vielä niin kauan, kuin kelejä riittää.

Juha Kaijankoski
Puheenjohtaja RTG ja RG