Golfin perusteet

Golf on ympäri maailmaa harrastettava suosittu ulkoilmapeli, joka on säilynyt ytimeltään samanlaisena jo vuosisatojen ajan. Perusidea on yksinkertainen: pallo yritetään saada lyötyä reikään mahdollisimman vähin lyönnein. Jokaisella reiällä peli alkaa aina tiiauspaikalla suoritettavalla avauslyönnillä ja päättyy lyhimmäksi leikatulla alueella eli griinillä, jossa lippu osoittaa reiän paikan.

Golfin kolme kantavaa periaatetta ovat

  1. Pelaa kenttä sellaisena kuin se on
  2. Pelaa palloa siitä, missä se makaa
  3. Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaan, niin palloa pelataan sääntöjen ohjeistamalla tavalla
    Golfkierros pelataan 1–4 henkilön ryhmissä, ja täysimittainen 18 reiän kierros kestää peliryhmän koosta ja pelinopeudesta riippuen noin 4 tuntia. Täyden kierroksen aikana pelaaja lyö tyypillisesti 70–120 lyöntiä ja kävelee keskimäärin 10 kilometriä.
    Suomessa on noin 145 000 golfin harrastajaa ja maamme kentillä pelataan vuodessa yli kolme miljoonaa golfkierrosta. Suomen Golfliittoon kuuluvia golfseuroja on 131, ja niillä on yhteensä runsaat 150 golfkenttää

Golfia ei aina mielletä fyysisesti vaativaksi lajiksi, mutta sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia sekä keholle että mielelle. Listasimme yhteen kahdeksan tutkittua ja terveellistä syytä, joiden takia golfin peluu kannattaa!

Golf pitää kuntoa yllä ja auttaa painonhallinnassa

  • Yksi kierros golfia kuluttaa keskimäärin 1 400 kaloria ja 18 reiän aikana kävelyä kertyy helposti jopa kymmenen kilometriä.
  • 18 reikää kärryn kanssa kuluttaa keskimäärin 1 200 kaloria, bägiä kantamalla melkein tuplasti.
  • 18 reiän mittainen kävely vastaa reilusti lääkäreiden suosittelemaa yli 10 000 askeleen päivätavoitetta
  • 18 reiän pelaaminen kolmesti viikossa tarjoaa tarpeeksi kuntoilua painonhallinnan ylläpitämiseksi.

Golf lievittää stressiä

Golf toimii hyvänä apuna stressinlievityksessä. Raikkaassa ilmassa ja sosiaalisessa ympäristössä huolet unohtuvat nopeasti. Kierros golfia vapauttaa endorfiineja aivoihin ja parantaa mielialaa tehokkaasti. Liiallinen stressi vaikuttaa negatiivisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, mutta kierros golfia auttaa rentoutumaan arjen keskellä.

Golf pitää muistin virkeänä

Mielen virkeystaso voi heikentyä iän myötä, mutta golfin pelaaminen stimuloi aivojen verenkiertoa ja vahvistaa hermosolujen viejähaarakkeita. Tämä puolestaan ehkäisee muistisairauksien, kuten dementian kehittymistä. Lisäksi golfkentällä pelaaja joutuu keskittymään lyönteihin, määrittämään etäisyyksiä sekä pohtimaan eri mailavaihtoehtoja – eli pitämään mielen virkeänä.

Golf pidentää elinikää

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan golfia säännöllisesti pelaavien henkilöiden elinajanodote pitenee peräti viidellä vuodella. Jo noin 2–3 kierroksella golfia viikossa voit siis elää huomattavasti pidempään!

Golf vahvistaa luustoa

Golfin pelaaminen on hyväksi myös luustolle. Sen vuoksi laji sopii hyvin myös senioripelaajille, jotka ovat luonnostaan alttiimpia osteoporoosin kehittymiselle ikänsä puolesta. Säännöllinen golfin pelaaminen hidastaa luiden rappeutumista sekä voimistaa lihaksia, jotka auttavat muun muassa selkärangan tukemisessa.

Golf parantaa unen laatua

Säännöllisellä kuntoilulla on positiivisia vaikutuksia unenlaatuun. Säännöllisesti kuntoilevat ihmiset nukahtavat nopeammin ja pysyvät syvässä unessa pidempään.

Golf pitää sydämen ja keuhkot kunnossa

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin. Fyysinen aktiviteetti erittää kehoon adrenaliinia, joka saa veren pumppaamaan sydämeen, vahvistaen sitä luonnollisella tavalla. Jo 30 minuutin kuntoilu päivittäin voi laskea verenpainetta 5–7 pykälää. Lisäksi se laskee kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Golfissa loukkaantumisriski on pieni

Matalalla sykkeellä tapahtuva liikunta tekee golfista jokaiselle sopivan lajin, olipa kuntotasosi millainen tahansa. Verrattuna muihin urheilulajeihin loukkaantumisriski on pieni, sillä golfissa ei olla fyysisessä kontaktissa toisiin pelaajiin.

Mitä varusteita ja välineitä tarvitsen golfissa? Ovatko golfkengät pakolliset?

Golfissa käytetään runsaasti erilaisia varusteita ja välineitä, mutta aluksi lajin harrastamiseen tarvitaan vain muutama maila ja palloja. Varustehankintojen tarve kasvaa harrastamisen edetessä. Seuraavaksi kannattaa hankkia muun muassa erilaisia mailoja ja golfbägi, lisää omia palloja, golfhanska, golfkengät sekä erilaisiin sääolosuhteisiin sopivat vaatteet.

Mailat

Olosuhteet muuttuvat melkein joka lyönnissä – esimerkiksi matka, pallon makuu, alustan kaltevuus, tuuli – kaikki nämä vaikuttavat siihen, millaista lyöntiä lähdetään lyömään. Eri tarpeisiin tarvitaan erilaisia mailoja, jotta pallo voidaan lyödä haluttuun paikkaan.
Mailat eroavat toisistaan varren pituudessa sekä lavan muodossa ja nostokulmassa. Mitä pienempi lavan kulma ja pidempi mailan varsi, sitä pidempiä lyöntejä mailalla pystyy lyömään.

Kentällä pelattaessa mukana saa olla kerrallaan korkeintaan 14 mailaa, joiden kokoonpanon pelaaja voi vapaasti valita. Yleisimmin tällainen kokosetti rakennetaan seuraavista mailoista:

  • Draiveri: Bägin pisin ja suurilapaisin puumaila, jolla lyödään pisimmät lyönnit. Draiveri on yleisin avauslyöntien maila.
  • 2–4 väyläpuuta tai hybridiä: Väyläpuita, useimmiten puu-3 tai puu-5, käytetään avauslyönneissä tai pitkissä, väyliltä lyötävissä jatkolyönneissä. Hybridi on puu- ja rautamailan välimuoto, ja väyläpuiden tavoin niitä käytetään tyypillisesti avaus- ja jatkolyönneissä. Hybridin lapa kulkee helposti ruohon läpi ja siksi sitä käytetään usein raffista lyötäessä.
  • 6–8 rautamailaa: Rautamailat ovat tarkkuusmailoja, ja niillä yleensä lähestytään griiniä. Täysi rautasetti käsittää tyypillisesti raudat 3-9 sekä wedge-mailoihin kuuluvan pitching wedgen (PW).
  • 1–3 wedgeä: Wedge-mailoja käytetään lähipelissä ja griinin ympäristössä. Ne merkitään usein mailan lavan nostokulman (loft) mukaan, esim. 56 tai 60. Aloittelijalle riittää hyvin 1–2 wedgeä, hyvillä pelaajilla bägissä niitä voi olla enemmänkin.
  • Putteri: Maila, jota käytetään griinillä ja jonka jokainen pelaaja tarvitsee. Putterilla lyödään maata pitkin vierivät lyönnit, joilla pallo yritetään saada reikään.

Golfin voi hyvin aloittaa puolisetillä, jossa on 7–8 mailaa, sisältäen esimerkiksi 1–2 puumailaa ja/tai hybridiä, 4–5 rautamailaa, wedgen ja putterin. Golfkierroksen voi toki halutessaan pelata vaikka yhdellä mailalla ja putterilla.

Pallo

Golfpalloja on paljon erilaisia, eritasoisia ja erihintaisia. Aloittelijalle käy melkein mikä tahansa pallo, kunhan se on ehjä. Harjoitteluun kannattaa hankkia useita palloja. Harjoitusalueella eli rangella käytetään palloautomaatista ostettavia ja kentän omistamia rangepalloja, mutta golfkentällä niillä ei saa pelata.
Golfkaupoissa ja -kentillä myydään myös usein käytettyjä palloja, joita saa huomattavasti edullisemmin kuin uusia.

Bägi

Golfbägissä kuljetetaan mailoja ja muita golfvarusteita. Bägin valinta on hyvin pitkälle maku- ja tyylikysymys. Malleja, värejä, kankaita ja yksityiskohtia löytyy runsaasti. Olennaista on, että kaikki pelaajan kierroksellaan tarvitsemat varusteet mahtuvat.

Kantobägeissä on reppuhihnat, joita säätämällä bägin selkään kohdistuva kuormitus saadaan tasaiseksi. Kantobägeissä on myös tukijalat, joilla bägi pysyy pystyssä.

Suurin osa pelaajista kuitenkin vetää bägiä golfkärryissä. Erilaisten kärryjen valikoima on runsas ja tarjolla on myös sähkökäyttöisiä kärryjä. Kärryt eivät kuitenkaan ole edes aktiiviharrastajalle pakollinen hankinta. Kaikilla golfkentillä kärryt voi halutessaan lainata tai vuokrata edullisesti.

Tii

Tii on noin 5–8 senttimetriä pitkä tikku, jonka päälle pallo asetetaan avauslyönnissä. Etenkin draiverilla ja muilla puumailoilla pallo on helpompi saada ilmaan ja lentämään pitkälle, kun pallo on asetettu irti maasta tiin päälle. Kentällä pelattaessa tiitä saa käyttää vain tiiauspaikoilta suoritettavissa avauslyönneissä.

Hanska

Golfhanska ei ole varusteena välttämätön, mutta suurin osa pelaajista käyttää sitä. Hanska parantaa pitoa ja ehkäisee rakkojen ja kulumien syntymistä. Hanskaa käytetään kiinni pitävässä kädessä, eli käteen jolla pidetään mailan gripistä ylempää kiinni – oikealta puolelta lyövillä tämä on vasen käsi.

Golfkengät

Lajiin tutustuttaessa ja rangella tai lähipelialueella harjoiteltaessa golfkengät eivät ole välttämättömät, mutta harrastuksen edetessä kengät ovat suositeltava hankinta. Golfkengät on suunniteltu antamaan tukea jalalle sekä pitkällä kävelymatkalla että lyönnin kiertoliikkeen aikana. Pohjien ruusukkeet parantavat lisäksi pitoa nurmialustalla ja helpottavat tasapainon pitämistä pehmeällä alustalla.

Vaatteet

Golfkentällä vaatteiden kannattaa olla sellaiset, joissa sekä liikkuminen että svingailu eli golfpallon lyöminen tuntuvat mukavalta. Varsinaisia pukeutumisohjeita on väljennetty viime vuosina huomattavasti ja ne vaihtelevat kentästä riippuen. Perusohje on pukeutua kaulukselliseen paitaan ja siisteihin housuihin, sortseihin tai hameeseen. Golfpukeutuminen on nykyisin ennen kaikkea urheilullista ja käytännöllistä. Värejä ja kirjavia kuoseja käytetään golfvaatteissa paljon.

Griinihaarukka

Pallon putoaminen korkealta ilmasta griinille aiheuttaa yleensä alastulojäljen eli kuopan griinin pintaan. Alastulojäljet on kentällä pelattaessa aina korjattava, ja yleensä korjaamiseen käytetään kaksipiikkistä griinihaarukkaa, jolla paikkausjäljestä tulee siisti. Griinihaarukka olisi hyvä löytyä jokaisen golfarin taskusta.

Muut varusteet

Muita tyypillisiä golfareiden käyttämiä varusteita ovat erilaiset digitaaliset etäisyysmittarit sekä tuulenpuuskia kestävä ja yleensä normaalia sateenvarjoa hieman suurempi golfsateenvarjo.

Kentänosat

Golfkenttä
Golfia pelataan lajiin varta vasten rakennetuilla suorituspaikoilla, golfkentillä. Maailmasta golfkenttiä löytyy yhteensä noin 35 000, joista vajaa puolet sijaitsee Yhdysvalloissa. Suomen Golfliiton alaisissa jäsenseuroissa on yli 150 golfkenttää.

Par
Joka väylälle ja kentälle on määritelty par eri ihannelyöntimäärä sen pituuden ja vaikeuden perusteella. Reikien par vaihtelee kolmesta viiteen. Maailmalta löytyy muutama harva poikkeus, joissa reiän par on kuusi tai jopa seitsemän.

Tiiauspaikka (tii)
Avauslyönnin suorituspaikka, jossa pallon saa asettaa tiin päälle eli tiiata. Tiiauspaikkoja on jokaisella reiällä tyypillisesti neljä, ja reikä on kultakin tiiltä pelattuna erimittainen.

Väylä
Väylä (engl. fairway) on golfkentän lyhyeksi leikattu pelialue, jolta palloa on helpompi lyödä kuin korkeammasta ruohosta.

Raffi
Raffi (engl. rough) eli karheikko on väylää reunustavaa pidempää ruohoaluetta, joka on kuitenkin kentän normaalia pelialuetta. Raffista peliä jatketaan normaalisti.

Bunkkeri
Bunkkereita eli hiekkaesteitä sijoitetaan usein sekä väylien varrelle että viheriöiden ympärille. Väyläbunkkerit on sijoitettu väylän reunoille tuomaan haastetta avaus- ja jatkolyönteihin. Griinibunkkerit taas ympäröivät viheriötä ja tulevat peliin lähestymislyönneissä ja lähipelissä. Hiekkaesteestä peliä jatketaan normaalisti, ja lyöntijäljet on muistettava haravoida aina siistiksi lyönnin jälkeen.

Griini
Reiän lyhimmäksi leikattu osa on griini eli viheriö, jossa sijaitsee halkaisijaltaan 10,8 senttiä leveä reikä. Reiässä on aina pystyssä lipputanko, jotta pelaajat näkevät jo kaukaa, missä kohdassa viheriötä reikä sijaitsee. Kun kaikkien pallot ovat viheriöllä, lippu voidaan puttien ajaksi halutessa nostaa pois reiästä. Viheriöllä lyödään vain maata pitkin rullaavia lyöntejä eli putteja, tähän tarkoitukseen suunnitellulla mailalla eli putterilla.

Lyönnit

Golfkentällä tarvitaan useita erilaisia lyöntejä. Perusteet oppii jo alkeiskurssilla, ja lyöntivalikoima karttuu pelikokemuksen ja harjoittelun myötä. Hyvä pelaaja osaa muokata lyöntejä tilanteen mukaan esimerkiksi matalasta korkeaksi, kaartamaan oikealle tai vasemmalle tai pysähtymään nopeasti.

Avauslyönti (Draivi)
Peliryhmässä avauslyönnit suoritetaan vuorotellen. Virallisesti avaukset lyödään edellisen reiän tai reikien tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta vapaamuotoisemmalla kierroksella edetään readygolf-periaatteen mukaisesti. Tällöin lyöntiin valmiina oleva pelaaja voi pelin nopeuttamiseksi lyödä oman avauksensa järjestyksestä riippumatta. Kauimmaiselta tiiltä pelaavat lyövät kuitenkin yleensä aina ensin. Avauslyönnin voi lyödä millä tahansa mailalla. Yleensä mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä, joten usein valitaan draiveri tai muu puumaila, joilla lyödään pisimmät lyönnit. Draiverilla lyötyä avauslyöntiä kutsutaan draiviksi. Par 3 -rei’illä, joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Pitkä lyönti
Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla. Lyöntipituudet vaihtelevat mailasta ja pelaajasta riippuen noin 80 ja 300 metrin välillä.

Pitchi
Pitchi on lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen ansiosta.

Chippi
Chippi on pitchiä matalampi ja rullaavampi lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa mahdollisimman lähelle reikää.

Putti
Putterilla lyödään viheriöllä ja joskus viheriön reuna-alueilla. Putissa pallo ei nouse ilmaan, vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.

Muuta

Birdie
Birdiellä tai ”birkulla” tarkoitetaan yksi alle reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Bogi
Bogi (tai bogey) tarkoittaa yksi yli reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Caddiemaster
Caddiemaster on lähtöajoista ja muista golfklubin käytännön asioista huolehtiva henkilö.

Fore
Fore on kansainvälinen varoitushuuto, joka huudetaan jos pallo lähtee yllättävään suuntaan ja saattaa uhata muita pelaajia tai sivullisia.

Green fee
Yksittäinen kierros- tai pelimaksu vieraskentän kiertämisestä. Hinta vaihtelee kentän ja ajankohdan mukaan.

Scroll to Top