HARJOITUSOHJEITA MENESTYSTYSTÄ HAMUAVILLE

Golfin pelaamiseen liittyy monia tavoitteita. Jotkut pelaavat menestyäkseen kilpailuissa, toiset pelkästään löytääkseen omat taidolliset rajansa. Kaikille lienee kuitenkin yhteistä, että tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sekä kehon että mielen hallintaa. Olen kehittänyt kaksi golfkierroksen aikana tehtävää harjoitetta, joilla noita kumpaakin osa-aluetta voi vahvistaa. Golflegenda Tiger Woods kertoo, että heittää edellisen väylän mielestään jo viiden askeleen aikana greeniltä lähtiessään. Ensimmäinen harjoitteistani panee paremmaksi: tarkoitus on poistaa mielestä jopa hetki sitten tapahtunut lyönti ja sen jälkeen voi mieli puhtaana valmistautua uuteen suoritukseen. Tästä on suurta hyötyä varsinkin, jos pallo on lyönnin seurauksena singahtanut vitelikkoon.

En puutu millään tavoin pro:n ja valmentajien työhön. Kierrokseen valmistautuminen, lämmittely, muut rutiinit ja itse lyönti tehdään täsmällisesti heidän ohjeidensa mukaisesti. Harjoitukseni alkaa siitä, kun lyönti on päättynyt pro:n oppien mukaisesti täydelliseen loppuasentoon. Ohjeeni saattavat tuntua yksityiskohtaisilta, mutta on muistettava, että liikeradat on opittava heti alkuun oikein. Lihasmuistiin jäänyt väärä tieto johtaa huonoon lopputulokseen, jonka huomaamme esimerkiksi ulkoa sisään tulevan svingiradan tuottamasta slaissista.

Harjoitus 1.

Pura saavuttamasi loppuasento nostamalla maila pystyasentoon ja liuvuta se tyylikkäästi kämmenten välistä alas. Muista säilyttää paino tukijalalla. Siirrä maila tukijalan puoleiseen käteen ja työnnä vapaa jalka n. puoli metriä taaksepäin. Kumarru eteenpäin ja tasapaino säilyttäen poimi mahdollisimman nopeasti omasta tiistä aloittaen vähintään viisi muuta ympäristössä lojuvaa tiipätkää. Ojennu suoraksi molempien jalkojen varaan. Muista nostaa leuka ylös rinnasta.

Mikäli lyönti on johtanut ihastuneisiin kommentteihin, vastaa kohteliaalla kiitoksella. Päinvastaisessa tapauksessa ota käyttöön omat positiivisuuteen tähtäävät huomautuksesi kuten ”se olikin löytöpallo”, ”ei ollut onneksi soketti” ja muu vastaavat.

Laita tiipätkät kuppiin ja palaa rennoin askelin bägillesi. Vedä kolme kertaa keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla rauhallisesti ulos ajatellen samalla positiivisia ajatuksia kuten ”hieno sää tänään” tai ”tosi hyvä, että sataa näin paljon, tekee hyvää kentälle”. Ja kas kummaa. Olet päässyt zeniläiseen mielentilaan, joka järkkymättömästi kulkee kohti menestystä.

Tämä harjoitus kestää vain muutamia sekunteja, mutta sen teho perustuu toistoihin. Kun sama tehdään  kierroksen aikana 18 kertaa voin taata, että niin kehon kuin mielenkin hallinta paranevat merkittävästi.

Harjoitus 2.

Tarkoituksena on kehittää silmien tarkennuskykyä sekä kasvojen lihaksistoa ja parantaa pihtiotetta. Harjoituskohteen löytämiseksi tarvitaan herkistyneitä aisteja. Parhaat alueet ovat tiipaikan välittömässä läheisyydessä. Harjoitukseen tarvitaan siis luontoon heitettyjä nuuskapusseja ja tupakantumppeja. Tarkkasilmäinen löytää niitä suhteellisen vaivattomasti.

Huomattuasi kohteen kävele sinne nopeasti ja määrätietoisesti. Jo matkalla on niskalihasten ja kasvojen alueen lihasten harjoitus. Heiluta päätä voimakkaasti puolelta toiselle, hokien samalla tehokkain huulenliikkein sanoja: ”ällö, ällö, ällö”. Näillä äänteillä on huuliin niin tehokas vaikutus, että luotettavan tahon mukaan jotkut ovat harjoittelun seurauksena voineet jättää botoksin käytön kokonaan.

Poimi nuo luontoon kuulumattomat tuotteet korostetuilla nostoliikkeillä jalkalihaksia käyttäen ja laita mukanasi olevaan roskapussiin. Esimerkiksi kaikille tuttu apteekista saatava lääkepakettien kuljetuspussi on tähän sopiva. Vartalon lihasten lisäksi harjoite parantaa syvien vatsalihasten toimintaa, kun joutuu vastustamaan ylös pyrkivää yökkäystä.

Paras poimimisväline on ehdottomasti vanhanaikainen pyykkipoika. Se kehittää pihtiotetta ja sorminäppäryyttä. Muita soveltuvia esineitä ovat esimerkiksi käytöstä poistetut grillipihdit ja perintönä saadusta työkalupakista löytyvät ranskalaispihdit. Harjoituksen jälkeen niskalihakset rentoutetaan siten, että paikalta poistuessa luodaan sinne pitkä ja paheksuva katse kiertämällä päätä mahdollisimman pitkälle ensin vasemmalle ja sitten oikealle.

Edellä mainittujen lisäksi sopivia harjoitusobjekteja ovat mm. banaaninkuoret ja tyhjät pallo- ja karkkipaketit. Olutpurkit ovat poikkeus, sillä niiden kanssa ei voi käyttää ”ällö” harjoitetta. Purkista saatava pantti kun vetää suupielet aivan erisuuntaiseen virneeseen.

Lopuksi vakavaa asiaa nuuskaajille ja tupakoitsijoille: ÄLKÄÄ HEITTÄKÖ TUPAKANTUMPPEJA JA NUUSKAPUSSEJA LUONTOON !!!!!

Seppo Routaniemi

Vieritä ylös