Golfin uusi tasoitusjärjestelmä

Keskiverto klubipelaaja on hädin tuskin tottunut ajatukseen golfin uusista säännöistä – saati sitten että olisi saanut säännöt haltuun – kun lajin seuraavia suuria muutoksia ollaan jo kirjaamassa kalentereihin. Vuoden 2020 alusta lähtien golfarit maailmanlaajuisesti siirtyvät uuden WHS-tasoitusjärjestelmän (World Handicap System) piiriin.

Siinä missä golfissa on jo pitkään ollut yhdet, kaikissa maissa voimassa olevat säännöt, maailmassa on tätä nykyä käytössä vaatimattomasti kuusi erilaista tasoitusjärjestelmää. Näissä järjestelmissä ei sinällään ollut juurikaan ongelmia, mutta kaikenlainen eri tasoitusjärjestelmien yhdistämistä vaatinut toiminta on tuottanut pelaajille hieman toisistaan poikkeavia tasoituksia, ja sitä kautta tarpeetonta sekaannusta. Yhdellä yhteisellä tasoitusjärjestelmällä nämä ongelmat poistuvat – reilu peli, missä päin maailmaa sitten tiiaatkaan pallon. Muutoksia suunniteltaessa uuden järjestelmän toimivuudesta kerättiin palautetta pelaajille ja muille golfyhteisön toimijoille suunnatulla kyselyllä, jonka tulokset olivat varsin selvät: reilusta 52000 vastaajasta 76% oli muutoksen kannalla ja vain 2% sitä vastaan.

Uudessa järjestelmässäkin perusasiat säilyvät ennallaan: pelaaja kirjaa tuloksensa tuloskorttiin, josta klubilla lasketaan pistebogey-pisteet. Tasoitus päivitetään jokaisen jätetyn kortin jälkeen, ja kansallinen Golfliitto ylläpitää tasoitusrekisteriä. Tuloskortin voi jättää kisa- ja harjoituskierroksista samalla tavoin kuin tähänkin asti, ja kierroksella mahdollisesti vallinneet epänormaalit kenttä- ja sääolosuhteet huomioidaan nykyisen CBA:n kaltaisella mekanismilla. Eurooppalaisilla pelaajilla säilyy myös tuttu nyrkkisääntö, jonka mukaan yksittäisen reiän nettobogeylla saa vielä yhden bogeypisteen. Maksimitasoitus on jatkossakin 54, niin miehillä kuin naisillakin.

Uudessa WHS-järjestelmässä tasoitus lasketaan pelaajan viimeisimmän kahdenkymmenen kierroksen kahdeksan parhaan pistebogey-tuloksen keskiarvon perusteella, ilman rajoituksia kalenteriajan suhteen. Järjestelmä pyrkii säilyttämään tasapainon reagointikyvyn ja kontrollin välillä niin ettei esimerkiksi parilla huippuhyvin onnistuneella kierroksella tasoitus romahda liian pieniin lukemiin. Toisaalta myöskään huonon tuloskunnon vuoksi tasoitus ei voi yhden kauden aikana pompata kovin korkeaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yksittäisen huonon kierroksen jälkeen tasoitus ei välttämättä nouse – mutta toisaalta 37 pisteen kierroskaan ei välttämättä pudota tasoitusta. Järjestelmä on kuitenkin suunniteltu reagoimaan nopeammin hyviin tuloksiin, niin että pelaajan tasoitus todenmukaisesti heijastaisi hänen potentiaalista taitotasoaan.

Kun tasoitusjärjestelmä muuttuu, oikeudenmukaisten tasoitusten saavuttamiseksi olisi hyvä, että kaikilla edes silloin tällöin kisoihin osallistuvilla olisi viimeiseltä kahdelta vuodelta parikymmentä tuloskorttia jätettynä. Tämä kannattaa pitää mielessä alkaneen kauden aikana, ja tehdä tuloskortti silloin tällöin vaikka harjoituskierroksella. Tasoitus voidaan kyllä laskea myös pienemmällä kierrosmäärällä: minimimäärä kierroksia, jolla virallisen tasoituksen voi saada, on tasan yksi. Ja mikäli pelaat pelkästään harjoituskierroksia omaksi iloksesi laskematta sen kummemmin lyöntejä, koko tällä muutoksella ei ole sinulle suurtakaan merkitystä – golfia voi edelleen harrastaa monella eri tavalla.

Hyvää golfkautta 2019 kaikille,

Hannu

Scroll to Top